Bankacılık Sektörü Haftalık Kredi ve Faiz Görünümü - 8 Ocak 2021

Yükselen faizlerin etkisi ile birlikte kredi talebinde gerileme devam ediyor. Konut kredisi toplam bakiyesinde düşüş devam ederken, ticari kredilerde de talep düşüşü gözlemleniyor. İhtiyaç kredisi tarafında ise, talep canlılığını korumaya devam ediyor.

Geride bıraktığımız yılda, pandeminin etkilediği önemli alanlardan biri de bankacılık sektörü oldu. Talepteki gerilemeyi dengeleme ve piyasayı canlı tutma adına, ilkbahar ve yaz döneminde cazip faiz oranları ve ödeme koşulları ile kredi sunulması, hem tüketici hem de şirket tarafında ilgi ile karşılanmıştı. Bu da doğrudan konut ve taşıt satışı dahil, farklı verilerdeki trendin pozitif şekilde ayrışmasına sebep olmuştu.

Kredilerdeki hızlı yükselme ve düşük faiz stratejisi, yeni ekonomi yönetimi ile değişim kaydetmeye başladı. Yılın son aylarında TCMB tarafından gerçekleştirilen faiz artırma hamleleri hem mevduat hem kredi tarafında faiz yükselişlerine sebep oldu. 8 Ocak 2021 haftası ile birlikte ihtiyaç kredisi faizleri %23'lerin üzerine çıkarken, ticari kredi faizleri %21'e yaklaştı. Mevduat faizleri %15’in üzerine çıkarken, konut kredisi faizleri de %19 seviyelerine yaklaşmaya başladı.

Faizlerdeki yükselişin talep tarafında büyük etkisi konut kredisi tarafında hissediliyor. Son 6 haftalık dönemde, toplam konut kredisi bakiyesi düşüşü devam ediyor. Taksitli ticari kredilerde de benzer şekilde talep konusunda gerileme var. Öte yandan tüketici tarafında ihtiyaç kredileri ile ilgili talep canlılığını korumaya devam ediyor.

Yılın geri kalanı için ikinci yarı ile birlikte ekonomik anlamda bir toparlanma olacağına yönelik görüşler belirtiliyor. Özellikle, ikinci yarıdan itibaren faizlerde düşüş olacağı yönünde görüş belirten uzmanlar var. Mevsimsel etki ve faizlerdeki olası düşüş konut dahil birçok piyasayı canlandıracaktır. Bu yıl farklı senaryolara gebe duruyor.