Bankacılık Sektörü Haftalık Kredi ve Faiz Görünümü - 5 Şubat 2021

Yüksek faizlerin etkisiyle konut ve ticari kredi bakiyelerinde gerileme yaşanırken, ihtiyaç kredilerinde yükseliş devam ediyor. Trendin, gelecek aylar için hane halkının daha yüksek faiz ödemesine ve böylelikle kredi riskinin yükselmesine sebebiyet vermesi olası duruyor.

27 Kasım 2020 itibariyle başlayan konut kredileri toplam kredi bakiyesinde gerileme 5 Şubat 2021 haftasında da devam ediyor. 2020 Aralık ayında ipotekli konut satışları 14 bin 631 olarak gerçekleşmişti. 2021 Ocak ayına ait veriler henüz açıklanmamakla birlikte Aralık ayından daha düşük bir ipotekli konut satış adedi ile karşılaşabiliriz.

Taksitli ticari krediler tarafında da konut kredisi ile benzer bir trend gözlemleniyor. 27 Kasım 2020 - 5 Şubat 2021 tarih aralığında toplam bakiye 20 milyar TL'nin üzerinde eridi. Ticari krediler tarafında gerilemenin devam etmesi olası duruyor.

Öte yandan ihtiyaç kredilerinde ise tam tersi trend var. Dalgalanmalar olmakla birlikte son 3 haftalık dilimde ihtiyaç kredileri toplam bakiyesi 3,6 milyar TL yükseliş kaydetti. Bu da tüketicilerin borçlanma ihtiyacının devam ettiği ve faizlerin talep üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu göstermektedir. Özetle, tüketici tarafında hem ihtiyaç kredileri hem de kredi kartı harcamaları artmaya devam ederken, konut kredisi ve ticari kredi toplam bakiyesinde erime trendi korunmaya devam ediyor.