Pandemi ve Finansal Koşulların Konut Fiyatlarına Etkisi

Pandeminin beklenenden uzun sürmesi uzaktan çalışmayı yeni normal haline getirdi. Yeni çalışma şeklini kalıcı hale getireceği yönünde beyanat veren kurumsal şirketlerin yanı sıra, uluslararası şirketlerin de ülkemizdeki yetenekli çalışanları bünyesine katabileceği konuşuluyor.

Şekil 1. TCMB 2020 Kasım Konut Fiyat Endeksi (KFE) Verileri

Sadece çalışan kısmında değil, hastalıktan uzak ve daha steril yaşayabilme adına büyük şehirlerden sahil kenarındaki illerimize göç edenler de oldu. TÜİK'in açıkladığı 2020 yılı verilerine göre İstanbul'da nüfus bir önceki yılın verilerine göre 56 bin 815 kişi azaldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), konut fiyatlarındaki değişimi takip edebilme adına aylık olarak "Konut Fiyat Endeksi (KFE)" verilerini paylaşıyor. En son 2020 yılı Kasım ayına ait veriler açıklandı. Bu verilere göre KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 30,0, reel olarak ise yüzde 14,0 oranında artış kaydetti. İstanbul, Ankara ve İzmir’de ise endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre sırasıyla yüzde 27,8, 30,1 ve 29,9 oranlarında artış gösterdi.

Faizlerdeki değişimin etkisi ile birlikte 2020 Mayıs'tan itibaren KFE yükseliş trendine girmişti. Bu anlamda konut fiyatları ve satış adetleri ile faiz oranı arasında kuvvetli bir ilişki bulunuyor. Öte yandan verilere bölgesel bakıldığı zaman en çok artışın yaşandığı yerler olarak Antalya, Burdur, Isparta ile Aydın, Denizli, Muğla illerinin yer aldığı bölgeler bulunuyor. Bu da sahil kenarlarına olan ilginin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.

2021 yılı için ise farklı yönde öngörüde bulunmak mümkün. Özellikle, yüksek faiz oranları ile birlikte Aralık 2020 ve Ocak 2021 aylarında ipotekli konut kredisi satışlarında keskin bir düşüş yaşandı. Geçen yılki hızlı fiyat yükselişini de göz önünde bulundurduğumuz zaman ekstra bir durum oluşmazsa konut fiyat endeksinde enflasyon oranına paralel bir değişimi beklemek makul durmaktadır. Yılın ikinci yarısında faizlerin hızlı düşüşü senaryonun rengini değiştirebilir.